Sign in

close
Create an Account

Shopping cart

close

Ansiktslyft utan kirurgi

Funderar du på att ge ditt ansikte ett lyft, utan att behöva göra ett större ingrepp? Ansiktslyft utan kirurgi blir allt vanligare; vi har utfört ansiktslyft med fillers – MD Codes under många år.

Vad är MD Codes och hur fungerar det?

MD Codes kan beskrivas som ett analys-, injektions- och planeringssystem i ett. Konceptet underlättar för att skapa ett lyckat resultat och det använder sig av en serie strategiska och formulerade injektionspunkter, som hjälper oss att leverera naturliga och subtila resultat.

I naturliga och subtila resultat ingår ett stort fokus på känslomässiga attribut. MD Codes tar hänsyn till åtta känslor som återspeglar vad de flesta av oss känner när vi åldras.

MD Codes tar hänsyn till olika förändringar i känslor som återspeglar vad de flesta av oss känner när vi åldras.

MD Codes är ett innovativt koncept för ansiktslyft

MD Codes skapades av den världsberömda injiceraren, plastikkirurgen och internationella talaren Dr. Mauricio De Maio. Det innovativa konceptet har förändrat hur vi kan behandla ansiktet med icke kirurgiska tillvägagångssätt.

Rätt planering ger de bästa förutsättningarna för en bra och lyckad MD Codes-behandling. Det handlar om att kombinera rätt material med noggrann placering, djup och teknik.

Säkerheten är en viktig grundpelare inom MD Codes

Även säkerheten är en viktig grundpelare inom MD Codes; varje injektionsplats har sina speciella egenskaper och riskanalys. Därför gör vi injektionerna med både vass nål och mikrocannula (trubbig nål).

På Forma Vita blir du behandlad av en injektionsspecialist med lång och gedigen utbildning i MD Codes. De planerar din behandling med prioriterade urval för korrekt anatomisk plats och rätt val av material. Du är trygg hos oss.

Våra medarbetare har övat på tekniken under många år, både på vår egen Forma Vita Akademi och på internationella och nationella utbildningar. 

Hur går en MD Codes-behandling till?

När du besöker oss under din MD Codes-konsultation fotograferar vi ditt ansikte. Sen använder vi bilden för att analysera ditt ansikte närmare och tar hjälp av den särskilda MD Codes-tekniken. Tekniken utgår från en analog analys och en analog plan där koderna ritas individuellt.

Under konsultationen går vi igenom dina önskemål och skapar en längre behandlingsplan baserad på dina förutsättningar och behov. Vi utvecklar din plan utifrån ett mönster av de mest effektiva behandlingspunkterna.

Du får även svara på vilka känslomässiga attribut som du helst önskar förbättra och välja ut de som du tycker passar dig. Tillsammans med din MD Codes-behandlare väljer ni ut vad som ni ska börja med.

En behandling med MD Codes är ofta uppbyggd i de tre stegen:

“Foundation” eller grunden är den behandling som inleder en MD Codes-behandling. Andra kallar minilyft, softlift mm.

Här sätts de viktigaste punkterna som påverkar hela ansiktets grundstruktur. Kostnad uppskattas till mellan 10.000-16.000 kr. Negativa attribut förbättras och resultatet kan vara mindre hängig, mindre ledsen, mindre arg, mindre trött. Positiva attribut kan vara att se smalare ut, mer feminin, mer attraktiv eller att se yngre ut.

“Contouring” eller ansiktskonturering är den behandling som tillsammans med grunden ger hela ansiktet både grund och vackra konturer. Det kan röra sig om hålighet vid tinningar, kindben, käklinje eller haka. Ofta görs konturering delvis tillsammans med grundbehandlingen. Ibland sker dock behandlingarna separat. Kostnad uppskattas till mellan 10.000 -16.000 kr. Negativa attribut förbättras och resultatet kan vara mindre hängig, mindre ledsen, mindre arg, mindre trött. Positiva attribut kan vara att se smalare ut, mer feminin, mer attraktiv eller att se yngre ut.

 

“Refinement” eller på svenska förfining kan sammanfattas som att slutföra bygget. Vi går igenom punkter och små detaljer som förfinar och förändrar ljusets brytning, tar bort smårynkor eller bara gör ett par snygga läppar. Kostnaden är omöjlig att uppskatta eftersom varje individ önskar och behöver helt olika behandlingar. Samma paketpris som övriga MD Codes-behandlingar tillämpas om grund och kontur har genomförts.

​​Observera att alla inte behöver följa dessa tre steg.

Vilka varumärken på fillers används?

Vi använder kända och beprövade fillers av varumärken som till exempel Juvederm, Restylane, Teosyal och Aliaxin.

Vilka områden i ansiktet behandlas med MD Codes?

Våra injektionsspecialister kan behandla många olika områden i ansiktet för att uppnå ett individanpassat och naturligt resultat. 

Det här är exempel på områden som vi behandlar:

Panna och tinning

Tack vare MD Codes kan vi skapa en slätare panna och samtidigt behålla mimiken. Med hjälp av vissa punkter i tinningen kan vi placera fillers för att lyfta ögonbryn och skapa en mer harmonisk kontur. På så vis undviks hålighet som kan uppstå vid åldrande.

Ögon och ögonbryn

Runt ögonen kan vi åtgärda bland annat tear trough (tårdiken) och minska emotionella uttryck såsom trött, ledsen och arg. Det finns även exempel på mer avancerade tekniker med fyllnad av utrymmet under ögonbryn, hålighet runt övre ögonlock och yttre delar av kråksparkar.

Kinder

MD Codes hjälper oss att återställa volymförlust i kindbenen eller skapa mer markerade kindben med hjälp av fillers.

Detta kan göra att ansiktet upplevs som mer feminint och smalare för kvinnor, medan det upplevs mer maskulint och konturerat för män.

Nasolabialveck

Med hjälp av fillers kan vi fylla vi upp volymförlusten som skapar vecket mellan munnen och näsan.

Marionettlinjer/sura mungipor
Linjen som går från hörnet av mungipan ner till hakan. Med hjälp av filler lyfter vi linjen och skapar ett gladare och piggare intryck.

Läppar

Det finns en rad behandlingar som kan utföras på läppar. Det vanligaste är att fylla ut läpparna med en läppförstoring.

Om du har förlorat volym i dina läppar eller om du vill jämna ut en asymmetrisk läpp passar detta perfekt.

Haka och käklinje

Att återskapa eller justera hakan med filler skapar oftast en stor förbättring i ansiktet. Det hjälper även att lyfta fram underläppen.

Samtidigt som vi behandlar de nedre delarna av ansiktet kan vi även skapa en skarpare käklinje eller förstärka käklinjen.

Hur går ansiktslyft med fillers till?

 1. 1. Boka in din konsultation hos oss.
 2. 2. Under din konsultation går vi igenom val av fillers och tillvägagångssätt samt pris. Du kan se en ungefärlig prisuppskattning i prislistan längre ner på sidan.
 3. 3. Vi bokar in en tid för behandlingen.
 4. 4. När behandlingen inleds får du en bedövningssalva om du önskar eller lokalbedövning på det aktuella området. Det kan kännas lite obehagligt då även dina ansiktsmuskler bedövas under behandlingen. Men musklerna får tillbaka sin funktion en kort stund efter behandlingen.
 5. 5. När du fått bedövning fortsätter behandlingen genom att vi injicerar fillers. Du känner inte något mer än lite obehag.

BOKA DIN KONSULTATION

Två veckor innan behandlingen bör du undvika blodförtunnande läkemedel, Ipren, Treo, Naproxen, Omega3, Ingefära och naturläkemedel.

Dagarna innan behandlingen bör du helst undvika alkohol eftersom det gör att du lättare får blåmärken.

Tandläkar- och tandhygienistbehandlingar bör undvikas både veckan före och 4 veckor efter behandling. Det kan nämligen göra att bakterier frisätts och lägger sig runt produkter och bildar en så kallad biofilm.

Undvik att sova på magen för att minska svullnad. Det är inte farligt, men onödigt.

Om du har gjort en större behandling med mer än 4 ml rekommenderar vi att du sover lite högre med ansiktet än vanligt den första natten.

Bubblor och ojämnheter är vanligt förekommande. Dessutom upplever en del asymmetri.

Missfärgningar och mer tydliga blåmärken dyker ofta upp efter några dagar. Detta är helt ofarligt och försvinner av sig självt.

De produkter som vi använder har olika egenskaper som gör att de integreras (byggs in) olika snabbt. Ofta är allt jämnt och helt inbyggt redan efter 3–4 veckor, men ibland tar det upp till 6 veckor. Därför är det viktigt att känna till detta och ha tålamod.

1–2 dagar efter behandlingen är eventuella svullnader och asymmetrier men uttalade. Redan efter dag 4 är de flesta nöjda och tänker inte på behandlingen.

Vi bokar alltid in ett återbesök efter 4–6 veckor efter en behandling. Det är för att både vi och du ska kunna se och utvärdera resultatet genom före- och efterbilder. Du får också ge feedback på resultatet då. Undvik att besöka tandläkare och tandhygienist fram till återbesöket.

Vanliga frågor och svar om MD Codes och ansiktslyft med fillers

Du får lokalbedövning med salva så den gör inte ont. Men den kan upplevas som lite obehaglig.

Det slutgiltiga priset för en heltäckande behandling varierar. Priset för steg 1 och 2 är ofta omkring 10 000–16 000 för varje steg. Kostnaden för det tredje steget tillkommer och det kan vi inte uppskatta utan att ha träffat dig.

En professionell behandling med MD Codes leder till en uppbromsning av tecken på åldrande i ansiktet. Därför tycker vi att MD Codes är en investering för ansiktet som är väl värd pengarna. 

Det är svårt att jämföra olika behandlingar som exempelvis kirurgiskt ansiktslyft med MD Codes. Men många kirurger berättar att den förebyggande behandlingen med MD Codes kan innebära att de avvaktar minst 10–20 år med att använda kniven eller så blir kirurgi aldrig aktuellt.

Det kan vara en bra idé att du även går på en kirurgisk konsultation innan du bestämmer dig.

Behandlingen tar 45–60 minuter och under den tiden fotograferar vi dig, diskuterar och behandlar. Själva stickandet ta omkring 20—25 minuter i lugn takt.

MD Codes zoomar ut och tar in helhetsperspektivet för att förbättra ditt ansiktes look.

MD Codes är ett systematiskt sätt att behandla ansiktets alla små förändringar som sker med ålder och andra förändringar som kan ha och göra med exempelvis vikt eller hormoner.

Behandlingen strävar efter att ge dig ett naturligt utseende och hjälpa till att återställa ansiktet till ett tidigare stadium. Det är också möjligt att förstärka andra detaljer som du och din behandlare ser.

Behandlaren går igenom stegen i behandlingen för just dina behov. En ekonomisk fördel är att behandlingen sker med minsta möjliga volym på exakt rätt ställe.

Dessutom utgår vi alltid från de åtta känslomässiga attributen.

Helheten är en ledstjärna inom MD Codes. Genom att identifiera de viktigaste områdena som ger mest effekt skapas harmoniska och naturliga resultat som varar längre.

De åtta attributen är uppdelade i två grupper: negativa attribut och positiva attribut.

Minska negativa känslomässiga attribut:

 • • Jag vill se mindre hängig ut
 • • Jag vill se mindre ledsen ut
 • • Jag vill se mindre trött ut
 • • Jag vill se mindre arg ut

 

Förbättra positiva känslomässiga attribut:

 • • Jag vill se smalare ut
 • • Jag vill se mer feminin/maskulin ut
 • • Jag vill se yngre ut
 • • Jag vill se mer attraktiv ut

 

Så kan vi tillsammans använda de här attributen

För att få en bättre förståelse för MD Codes kan du välja ut tre av dessa åtta känslomässiga attribut. Välj de som bäst beskriver dig i ditt nuvarande tillstånd och ditt mål med en injektionsbehandling.

Du kanske vill se mindre trött ut, mindre slapp och mer attraktiv? Genom att du beskriver dina önskemål blir det lättare för oss att förstå vad du vill uppnå med behandlingen. Utifrån det skräddarsyr vi din behandlingsplan.

De känslomässiga attributen hjälper oss att förstå dina mål med behandlingen.

 

Du ger oss problemen – vi ger dig lösningen

Vad som gör MD Codes unikt är att du kan peka på ett område eller ett särdrag i ansiktet som du vill förändra. Men det första som du vill förändra är sällan hela orsaken till det egentliga missnöje som du upplever.

Du kanske ser något som du inte gillar som till exempel en rynka eller linje. Men om vi bara behandlar rynkan eller linjen vet vi inte vilken orsaken är till ditt missnöje.

När vi i stället fokuserar på vilka känslor du har och hur du upplever att du ser ut får vi förutsättningar för att ta fram rätt lösning för dig.  

Känner du att du ser trött eller ledsen ut? Vill du se smalare eller yngre ut? Den här typen av känslomässiga attribut ger oss ledtrådar till vilka områden och egenskaper vi ska fokusera på att förbättra. De ger också en ny helhetssyn på hur man ger nytt liv till ansiktet.

Det kanske känns mest logiskt att bara förbättra de positiva känslomässiga attributen, men det är viktigt att förstå vikten av behandlingsfrekvens. 

 

Vi jobbar alltid med att först minska de negativa attributen som du upplever. Sen går vi vidare till fokus på de positiva.

Du ser resultatet av fillersbehandlingen direkt. Ofta uppstår en liten svullnad som blir mer påtaglig under dag två efter behandlingen.

Sen blir resultatet mer och mer likt slutresultatet som du ser efter 4–6 veckor när produkten är helt integrerad.

När vi utför en större behandling håller resultatet bättre. Ibland syns en tydlig funktion av produkten upp till 24 månader.

Men vi brukar säga 1–1,5 år för mindre områden. För områden som till exempel läppar handlar det om 6–9 månader. Men samtidigt finns det läppar som innehåller fillers där resultatet kvarstår i flera år efter en behandling.

Biverkningar, eller som vi brukar kalla dem, komplikationer är ovanliga. Alla fillers har biverkningar som ofta är lindriga som små blåmärken, svullnader och rodnad.

Men komplikationer kan uppstå och det är viktigt att du känner till dem.

Komplikationer uppstår oftast av felaktig hantering och injektioner i fel djup på fel plats med fel produkt och med fel sorts nål. Behandlarens sätt att arbeta och informera dig före och efter en behandling är viktig.

Risken för infektion uppstår om smutsig is och orena produkter placeras direkt mot instickshålen. Därför är det viktigt att du får behandlingen av någon som känner till hur man arbetar med att undvika smitta och att kliniken har rutiner för att arbetet sker så rent som möjligt.

Komplikationer delas in i tre grupper:

 • • Direkta – vid behandlingen

  • Tidiga – efter 3–4 veckor

  • Sena – efter 4 veckor

 •  

Direkta komplikationerna är:

 • • Kärlproblem, att filler hamnar i kärl. Detta stoppar blodflödet och måste åtgärdas direkt på plats. Det här är anledningen till att vi har ansökt om att ha läkemedelslicens för Hyalase, vilket ett läkemedel som tar bort hyaluronsyrefillers direkt. 

  • Infektioner är extremt ovanligt. Men dessa behandlas med antibiotika om de uppstår. 

  • Stora klumpar av felaktigt placerad filler. Dessa tas bort med Hyalase. 

 •  

Tidiga komplikationer 3–4 veckor

 • • Inflammation eller allergisk reaktion kan uppstå men det är mycket ovanligt. Detta behandlas oftast med kortisontabletter och antihistamin som ger ett gott resultat.

  • Infektionsproblem med biofilm där produkten lagts under orena förhållanden eller kontaminerats av närliggande tandinfektion. Här krävs oftast en kombinationsbehandling med Hyalase och antibiotika.

 •  

Sena komplikationer efter 4 veckor:

Granulom (inflammatoriska härdar). Detta är mycket ovanligt och kan uppstå månader eller åratal efter en injektion.

Det påminner om en infektion men är egentligen immunförsvarets sätt att hantera främmande material och bakterier där de inte får bort dem, utan de bygger i stället en mur runt omkring dem.

Oftast krävs en kombinationsbehandling med Hyalase, antibiotika och eventuellt kortisoninjektion.

 

Välj rätt klinik för din MD Codes-behandling

Ett av dina viktigaste val är att välja rätt klinik som utför behandlingen på dig. Det finns tusentals kliniker och vilken bör du välja?

Välj en klinik som är erkänt seriös och har legitimerade medarbetare med rätt utbildning för sitt arbete.

Undersök gärna hur kliniken är organiserad. Det ger ett tydligt tecken på hur en eventuell komplikation tas hand om.

Är kliniken välstädad? Finns det handsprit och ser behandlingsrummen rena ut? Används ytdesinfektion-smedel? Finns det möjlighet att få en ordentlig konsultation?

Välplanerade behandlingar är viktigt

Är behandlingarna välplanerade? Finns den någon systematik som till exempel MD-Codes? Känner du dig välinformerad och finns det akutnummer vid eventuella problem? 

Har kliniken ett pågående utvecklingsarbete för att utbilda sin egen och andras medarbetare?

Det tar minst 2–3 år för de flesta att bli en bra allround-behandlare. Det tar minst 5–10 år att bli riktigt skicklig, men ingen är någonsin fullkomlig eller fullärd.

En läkare ska finnas tillgänglig

Alla kan ha oturen att det sker oväntade komplikationer. Därför måste det finnas en läkare som kan hjälpa till, som exempelvis vid behov av förskrivning av vissa läkemedel eller direkta behandlingar som är specifika för varje enskild komplikation.

Läkaren måste även ha en lång vana och kännedom om komplikationer för att vara till hjälp. Det är tyvärr här som de flesta kliniker har sina brister.

Oftast är den ansvarige läkaren inte tillgänglig, saknar kunskaper om branschen och lånar bara ut sitt namn till en summa pengar. Det ska finnas rutiner i ett så kallat medicinskt ledningssystem som ger behandlaren en vägledning om hur de ska uppträda vid varje situation.

Undersök om det finns en “akutbricka”

Det måste till exempel finnas en “akutbricka” i varje rum som kan användas korrekt för att ta hand om eventuella akuta allergiska reaktioner. Som tur är akuta allergiska reaktioner mycket ovanliga.

Listan och beskrivningen av en bra klinik kan göras hur lång som helst. Men följ gärna våra tips för att hitta en klinik som är erkänt seriös.

Ett av dina viktigaste val är att välja rätt klinik som utför behandlingen på dig. Det finns tusentals kliniker och vilken bör du välja?

Välj en klinik som är erkänt seriös och har legitimerade medarbetare med rätt utbildning för sitt arbete.

Undersök gärna hur kliniken är organiserad. Det ger ett tydligt tecken på hur en eventuell komplikation tas hand om.

Är kliniken välstädad? Finns det handsprit och ser behandlingsrummen rena ut? Används ytdesinfektion-smedel? Finns det möjlighet att få en ordentlig konsultation?

Välplanerade behandlingar är viktigt

Är behandlingarna välplanerade? Finns den någon systematik som till exempel MD-Codes? Känner du dig välinformerad och finns det akutnummer vid eventuella problem? 

Har kliniken ett pågående utvecklingsarbete för att utbilda sin egen och andras medarbetare?

Det tar minst 2–3 år för de flesta att bli en bra allround-behandlare. Det tar minst 5–10 år att bli riktigt skicklig, men ingen är någonsin fullkomlig eller fullärd.

En läkare ska finnas tillgänglig

Alla kan ha oturen att det sker oväntade komplikationer. Därför måste det finnas en läkare som kan hjälpa till, som exempelvis vid behov av förskrivning av vissa läkemedel eller direkta behandlingar som är specifika för varje enskild komplikation.

Läkaren måste även ha en lång vana och kännedom om komplikationer för att vara till hjälp. Det är tyvärr här som de flesta kliniker har sina brister.

Oftast är den ansvarige läkaren inte tillgänglig, saknar kunskaper om branschen och lånar bara ut sitt namn till en summa pengar. Det ska finnas rutiner i ett så kallat medicinskt ledningssystem som ger behandlaren en vägledning om hur de ska uppträda vid varje situation.

Fråga om det finns en “akutbricka”

Det måste till exempel finnas en “akutbricka” i varje rum som kan användas korrekt för att ta hand om eventuella akuta allergiska reaktioner. Som tur är akuta allergiska reaktioner mycket ovanliga.

Listan och beskrivningen av en bra klinik kan göras hur lång som helst. Men följ gärna våra tips för att hitta en klinik som är erkänt seriös.

Vill du göra ett ansiktslyft med fillers och metoden MD Codes?

Boka in din konsultation hos oss antingen i Stockholm, Gävle eller Falun.

Forma Vita

Ansiktslyft med filler utan kirurgi – MD Codes

Vi har över 10 års erfarenhet inom injektionsteknik och flera års erfarenhet av systematiken med MD Codes-behandlingar. Vår läkare Dr. Carl Westerby är en del av den Nordiska fakulteten inom Allergan Medical Institute där MD Codes-behandlingar har utvecklats av Dr.

forma vita

forma vita

Scroll To Top
We use cookies to improve your experience on our website. By browsing this website, you agree to our use of cookies.