Behandling mot håravfall

Behandling mot håravfall

Det naturliga sättet att bibehålla och förbättra hårsäckarna. 

Många män tappar sitt hår förr eller senare i livet. Med metoder som bromsar och till och med stoppar håravfallet kan vi hindra permanenta förluster.  Dock bör problemen behandlas i god tid.

Våra gener, d.v.s ärftlighet är den absolut vanligaste orsaken till manligt håravfall. Det kan börja så tidigt som i 25-års åldern. Det manliga håravfallet beror i nästan alla fall på testosteron och DHT.

När kvinnor tappar hår är skillnaden stor jämfört från manligt håravfall. Såväl orsak som utredning ser ofta annorlunda ut och är i det flesta fall mycket mer komplex och multifaktoriell. 

Hur går behandlingen till?

Vi ses och diskuterar ditt nuvarande status och eventuell genomgången behandling/utredning. Innan vi behandlar låter vi även utföra en fotografering av hårbotten. Därefter lägger vi upp en behandlingsplan.

Ärftligt håravfall (Telogen Alopeci)

Vanligaste orsaken till håravfall är genetisk. Den kan ärvas från pappa såväl som mamma eller från generationer längre bak i tiden. Tyvärr kan vissa redan börja tappa hår i tidig ålder och andra har tur som behåller håret långt upp i åldern.

Trauma

Denna variant kan uppstå om vi utsätts för starka och traumatiska upplevelser som t.ex extrem stress, olyckor, feber/infektioner, barnafödsel eller stora operationer. Växtfaserna för hårstråna kan då plötsligt förändras och i olika hastighet kan håret ramla av då växtfasen (anagen fas som varar upp till 6-7 år) övergår till vilofas (telogen fas). Byte till den telogena fasen kan ske väldigt snabbt. Ibland sker detta inom några veckor och stora mängder hår kan falla av. Ibland kan det däremot dröja upp till flera månader innan hårstråna ramlar ut och då kan det vara svårt att reda ut den egentliga orsaken till håravfallet. Vi har sett många fall av olika trauman som tappat håret relativt snabbt.

DHT - dihydrotestosteron

Testosteron & DHT är det som förstör hårväxten. DHT som gör att kroppshår och ansiktshår börjar växa på män och ämnet är viktigt för att nå könsmognad. Senare i livet är det dock samma androgener (främst DHT) som gör att hårsäckarna krymper.

Ju längre tid hårsäcken utsätts för DHT, desto mer förminskad blir den samtidigt som hårstrået blir kortare och tunnare. DHT får även hårstrået att snabbare gå in i vilofas, vilket innebär att hårstråna blir tunnare och kortare samt minskar i antal. Dessa faktorer tillsammans bidrar till en märkbar förtunning av håret.

Sköldkörtelsjukdomar

Sköldkörtelsjukdomar inverkar dramatiskt på kroppens allmäntillstånd, hud och hårväxt. Innan någon behandling inleds måste vi ha färska prover på sköldkörteln. Sköldkörteln är en liten körtel och sitter på strupens framsida. Problem med sköldkörteln drabbar kvinnor betydligt oftare än män.

Hårsjukdomar

Alopecia Areata är en autoimmun sjukdom som drabbar personer i alla åldrar.

De hårlösa fläckarna uppstår var som helst på huvudet, ofta  som runda eller ovala fläckar, 1-3 cm tvärsöver. Det är inte ovanligt att man har flera fläckar samtidigt som dessutom kan flytta sig till andra ställen på huvudet.

Orsaken är att immunförsvaret attackerar av någon okänd anledning hårsäckarna och får dem att lämna den anagena växtfasen och släppa hårstrået. Denna process kan vara mycket snabb och det är inte ovanligt att personer kan få en kal fläck inom 24 timmar.

Ju kortare tid man har haft dessa fläckar ju större sannolikhet är det att håret växer tillbaka. Många gånger försvinner fläckarna av sig själv, men kan komma tillbaka senare i livet. En bidragande orsak till utbrotten på denna sjukdom är stress och oro.